sobota, 13 czerwca 2009

Aromatyczna zupa z zielonego groszku, cukinii i mięty


2 łyżki masła

1 duża cebula, pokrojona w kostkę

3 małe cukinie (lub 1 duża)

300 g mrożonego zielonego groszku

1,1/4 l. wywary z warzyw (może być przyprawa kuchenna)

10 g świeżych liści mięty

6 łyżek śmietanki 18%

starta skórka z 1 cytryny

W dużym garnku na zupę roztopić masło i dodać cebulę, podsmażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli.

Na średniej tarce zetrzeć cukinie (może być nieobrana), odłożyć do osobnej miski na bok 4 pełne łyżki cukinii i 3 łyżki groszku. Pozostałą część cukinii i groszku wrzucić do garnka z cebulą i dobrze razem wymieszać.

Następnie dodać wywar z warzyw, poczekać do zagotowania i trzymać na średnim ogniu przez następne 5 minut, dopóki groszek nie zmięknie. Zdjąć z ognia.

W międzyczasie pokroić liście mięty - 2 łyżki odłożyć do miski z nieugotowaną cukinią i groszkiem. Dodać resztę mięty i śmietankę 18% do garnka z zupą. Przy pomocy urządzenia blender, zmiksować zupę na krem. Położyć z powrotem na gaz i podgrzać. Startą skórkę z cytryny dodać do miski z nieugotowanymi warzywami i razem wymieszać.

Podawać: 1 łyżkę nieugotowanych warzyw zalać zupą krem :)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz