sobota, 13 czerwca 2009

Pieczony łosoś morski z cukinią i szpinakiem


Uwielbiam ryby, naturalne nie smażone, delikatne... Zrobiłam to danie wczoraj na kolacje, delektowaliśmy się nim długo, bo było pyszne i nic z niego nie zostało... Razem z panem M. uwielbiamy przyprawy, ale tym razem zjedliśmy naturalnie delektując się smakiem łososia z cudnie pachnącym koperkiem i cytryną...

150g świeżego szpinaku

2 małe cukinie (lub jedna duża) pocięte wzdłuż w cienkie wstążki

4 mrożone filety łososia

1 rozgnieciony ząbek czosnku

15g koperku, świeżo posiekanego

sok wyciśnięty z jednej cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

Piekarnik nagrzać do 200C, szpinak i cukinię umieścić w żaroodpornym naczyniu, a na wierzch ułożyć filety łososia.

Zmieszać czosnek, koperek, sok z cytryny i olej - polać tym rybę i warzywa w naczyniu.

Piec w piekarniku przez 12-14 minut.

Polecam serwować z ryżem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz