czwartek, 2 czerwca 2011

Palmiery z czekoladą


Szybko, szybko...coś by się zjadło, coś kruchego, delikatnego, słodkiego, może czekoladowego...
Na szczęście w lodówce leżakowało opakowanie ciasta francuskiego :) Zrobiłam palmiery z czekoladą:
1 pakowanie ciasta francuskiego
2 łyżeczki masła
tabliczka gorzkiej czekolady 
20g kakao
25g cukru brązowego
Ciasto francuskie rozwinęłam i nasmarowałam całą powierzchnie wcześniej stopioną w garnuszku czekoladą z masłem. Ciasto zwinęłam krótszymi bokami do środka, i jeszcze raz do środka no i jeszcze raz...Powstał w ten sposób rulon -podwójny ślimaczek, który obsypałam cukrem:) Wstawiłam na 15 minut do lodówki, następnie po wyjęciu pokroiłam na 1cm plasterki. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 12-15 minut.
Rozpływały się w ustach a mój M. pochłonął prawie cały talerz... kto by tam liczył kalorie ;))

4 komentarze:

  1. cudowne!
    uwielbiam wersję cynamonową.
    ale czekoladowa przemawia do mnie jeszcze bardziej xd

    OdpowiedzUsuń
  2. one są jak takie najpyszniejsze słodkie serduszka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne palmierki, robiłam kiedyś takie, śliczne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń