czwartek, 2 czerwca 2011

Bruschetta z pomidorami

Jako pełnoetatowa mama, doceniam dania łatwe, szybkie i pożywne :) A że kocham pomidory w każdym wydaniu to Bruschetta, tradycyjna włoska przystawka jest idealna o każdej porze dnia...

kromka ulubionego pieczywa
pomidor (możemy go sparzyć i obrać ze skóry)
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii lub szczypiorek
sól i pieprz do smaku

sposobów na przygotowanie bruschetty jest mnóstwo i zależy od upodobań ja zrobiłam ją tak:
w piekarniku lub tosterze opiekamy chlebek, pomidory kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Opieczony chlebek polewam kilkoma kroplami oliwy, nakładam pokrojone pomidory i przybieram bazylią lub szczypiorkiem. Szybko, łatwo i smacznie :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam to malo powiedziane! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bruschetta jest idealnym śniadaniem czy kolacją w takie upalne dni jak dziś :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Prosto i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealny moment na bruschette jest właśnie teraz.. bo zgłodniałam !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Siła tkwi w prostocie! I dlatego tak uwielbiam bruschettę :) Cudowne zdjęcie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała na upały.
    taka... drobniutka i pyszniutka!

    OdpowiedzUsuń