Łatwe szybkie mięsne danie, można improwizować do woli, jedyne czego potrzebujemy to papryczki i mięsko...
2 papryki
250g dowolnego mięsa mielonego
pół woreczka ryżu
puszka pomidorów
pół szklanki sosu pomidorowego
oregano, sól, pieprz
cebula
ser żółty (lub mozzarella)
2 łyżki oliwy z oliwek
W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko cebulkę, dodajemy mięso, smażymy kilka minut a następnie dodajemy pomidory oraz sos pomidorowy. Dusimy 2-3 minuty, przyprawiamy do smaku, i dusimy kolejne 6-7 minut. Gotowe, przyprawione mięso mieszamy z ryżem. Papryki kroimy na pół i wydrążamy gniazdka nasienne, faszerujemy mięsem z ryżem i posypujemy startym serem, Wkładamy do rozgrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut (aż papryczki zmiękną).
Smacznego
sobota, 25 czerwca 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam takie faszerowane papryki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną paprykę, tylko ja jeszcze polewam ją sosem pomidorowym. Pycha :)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli :)
koniecznie muszę zrobić, myślę już o nich od jakiegoś czasu, ale w końcu musi nadejść ten dzień :) pięknie u Ciebie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń