sobota, 25 czerwca 2011

papryczki nadziewane mięsem

Łatwe szybkie mięsne danie, można improwizować do woli, jedyne czego potrzebujemy to papryczki i mięsko...








 2 papryki
 250g dowolnego mięsa mielonego
 pół woreczka ryżu
 puszka pomidorów
 pół szklanki  sosu pomidorowego
 oregano, sól, pieprz
 cebula
 ser żółty (lub mozzarella)
 2 łyżki oliwy z oliwek


 W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko cebulkę, dodajemy mięso, smażymy kilka minut a następnie dodajemy pomidory oraz sos pomidorowy. Dusimy 2-3 minuty, przyprawiamy do smaku, i dusimy kolejne 6-7 minut. Gotowe, przyprawione mięso mieszamy z ryżem. Papryki kroimy na pół i wydrążamy gniazdka nasienne, faszerujemy mięsem z ryżem i posypujemy startym serem, Wkładamy do rozgrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut (aż papryczki zmiękną).


Smacznego

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie faszerowane papryki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tylko ja jeszcze polewam ją sosem pomidorowym. Pycha :)

    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie muszę zrobić, myślę już o nich od jakiegoś czasu, ale w końcu musi nadejść ten dzień :) pięknie u Ciebie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń