za oknem wiosna, deszczowa wiosna...nie chce się nosa wynurzać, więc nawet nie myślę o zakupach.Zrobiłam przegląd w lodówce i skończyło się na zapiekance, bardzo dobrej zapiekance.Lubię tego typu jedzenie, za każdym razem wychodzi inna i praktycznie za każdym razem improwizuję...doskonała zarówno na obiad jak i kolację, z pieczywem lub ziemniakami.
dużego kalafiora, brokuł może być tez fasolka szparagowa lub inne warzywa ulubione
40 dag mięsa mielonego
średniej wielkości cebula
10 dag śmietanki kremówki
15 dag żółtego sera
2 łyżki mąki
łyżka oleju
tymianek
sól pieprz
gałka muszkatałowa
natka pietruszki
warzywa czyścimy (kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki), gotujemy pod przykryciem ok.10 minut w małej ilości osolonej wody. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy mielone mięso, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i smażymy 10 minut.
W płaskim rondlu przygotowujemy zasmażkę z tłuszczu i mąki, ciągle mieszając, dodajemy śmietanę. Połowę porcji startego żółtego sera dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatałową.
Mięso i warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem i posypujemy pozostałą częścią sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w temperaturze ok 200*C. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
lubię, gdy jest tak kolorowo.
OdpowiedzUsuńtakaaa... kolorowa!
OdpowiedzUsuńale pyszna..