wtorek, 31 maja 2011

po prostu bolognese

Kiedyś 'wydawało' mnie się, ze mogę żyć bez mięsa... tzn. nadal dałabym radę chyba... ale mając pod nosem taki makaron...z takim sosem, takim mięsnym sosem, moja dusza mruczy a żołądek się domaga no i ja- ulegam...

(Podstawą przepisu jest przepis z bloga Kwestia Smaku)
Do Spaghetti Bolognese potrzebujemy:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 małą cebulę pokrojoną w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
400 gram mielonego mięsa
1 szklankę sosu pomidorowego (około 300g)
1 puszkę pomidorów bez skóry
garść listków bazylii
2 łyżki sera mascarpone
sól, pieprz do smaku oraz 
łyżka oregano
80g tartego sera żółtego
200g makaronu spaghetti ( ja użyłam razowego)

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę (aż sie zeszkli), dodajemy czosnek.
Teraz możemy dodać mięsko i je ładnie podsmażyć, następnie dodać sól, pieprz i oregano, próbujemy:)
Po 2-3 minutach wlewamy sos pomidorowy oraz pomidory z puszki i posiekaną bazylię. 
Gotujemy przez około 20 minut, na koniec dodajemy ser mascarpone.
Konieczne jest również ugotowanie makaronu w lekko osolonej wodzie tak żeby był lekko twardawy (jeszcze zmięknie w piekarniku) Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym mięsnym sosem i wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 25 minut i Gotowe ! I jest pysznie :)))

1 komentarz: